10.02.2013

Захист підшлункової залози: дієта при панкреатиті

защита поджелудочной железы
Запалення підшлункової залози називається панкреатитом.  Його ознаками є сильний біль у верхній частині живота і не приносить полегшення блювота.  Лікування панкреатиту може проводитися як амбулаторно, так і в стаціонарі, однак для поліпшення самопочуття медикаментозної терапії недостатньо.  Величезне значення має правильне харчування.

Дієта при панкреатиті залежить від фази перебігу захворювання.  У перші дні загострення краще взагалі утриматися від прийому їжі.  Не зашкодить лише неміцний чай без цукру в кількості двох-трьох склянок на добу.  Пити його треба невеликими ковтками, щоб не спровокувати блювоту і черговий напад болю.  Як правило, в цей період лікування проводиться в стаціонарі, а тому недолік рідини компенсується внутрішньовенними вливаннями глюкози і фізрозчину.

 Якщо загострення панкреатиту не дуже виражено і не вимагає госпіталізації, немає потреби у відмові від їжі.  Однак дієта повинна бути жорсткою, без найменших послаблень і порушень.  Важкозасвоювані білки і жири доведеться обмежити, а їжу бажано готувати на пару.  Дозволені нежирна риба, м'ясо і птиця, протерті овочі й солодкі фрукти, вершкове масло в кількості не більше 5-10 г, мед і цукор.  Харчування має бути дробовим, не рідше шести разів на добу.  Свіжий хліб, бульйони, зварені круто яйця, спеції і шоколад протипоказані.  Алкоголь, зрозуміло, теж.

 Коли фаза загострення панкреатиту буде позаду, раціон можна розширити.  Допускаються не тільки парові, але і запечені страви.  До перерахованих вище продуктів можна додати омлети, вегетаріанські протерті супи, крупи, кисломолочні напої і сир.  Дозволені також солодкі стиглі ягоди і компоти з них.  Кондитерські вироби, прянощі, екзотичні фрукти, бульйони з м'яса, риби або грибів і раніше знаходяться під забороною.

 Дуже холодні і занадто гарячі страви заборонені, так само як і продукти, що підсилюють газоутворення в кишечнику.  Взагалі слід не тільки суворо дотримуватися рекомендації лікарів, але й прислухатися до власних відчуттів.  Якщо є підозра, що якісь з дозволених продуктів викликають дискомфорт, слід хоча б на деякий час виключити їх з раціону.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More