Запалення підшлункової залози називається панкреатитом. Його ознаками є сильний біль у верхній частині живота і не приносить полегшення блювота. Лікування панкреатиту може проводитися як амбулаторно, так і в стаціонарі, однак для поліпшення самопочуття медикаментозної терапії недостатньо. Величезне значення має правильне харчування.
Дієта при панкреатиті залежить від фази перебігу захворювання. У перші дні загострення краще взагалі утриматися від прийому їжі. Не зашкодить лише неміцний чай без цукру в кількості двох-трьох склянок на добу. Пити його треба невеликими ковтками, щоб не спровокувати блювоту і черговий напад болю. Як правило, в цей період лікування проводиться в стаціонарі, а тому недолік рідини компенсується внутрішньовенними вливаннями глюкози і фізрозчину.
Якщо загострення панкреатиту не дуже виражено і не вимагає госпіталізації, немає потреби у відмові від їжі. Однак дієта повинна бути жорсткою, без найменших послаблень і порушень. Важкозасвоювані білки і жири доведеться обмежити, а їжу бажано готувати на пару. Дозволені нежирна риба, м'ясо і птиця, протерті овочі й солодкі фрукти, вершкове масло в кількості не більше 5-10 г, мед і цукор. Харчування має бути дробовим, не рідше шести разів на добу. Свіжий хліб, бульйони, зварені круто яйця, спеції і шоколад протипоказані. Алкоголь, зрозуміло, теж.
Коли фаза загострення панкреатиту буде позаду, раціон можна розширити. Допускаються не тільки парові, але і запечені страви. До перерахованих вище продуктів можна додати омлети, вегетаріанські протерті супи, крупи, кисломолочні напої і сир. Дозволені також солодкі стиглі ягоди і компоти з них. Кондитерські вироби, прянощі, екзотичні фрукти, бульйони з м'яса, риби або грибів і раніше знаходяться під забороною.
Дуже холодні і занадто гарячі страви заборонені, так само як і продукти, що підсилюють газоутворення в кишечнику. Взагалі слід не тільки суворо дотримуватися рекомендації лікарів, але й прислухатися до власних відчуттів. Якщо є підозра, що якісь з дозволених продуктів викликають дискомфорт, слід хоча б на деякий час виключити їх з раціону.
Якщо загострення панкреатиту не дуже виражено і не вимагає госпіталізації, немає потреби у відмові від їжі. Однак дієта повинна бути жорсткою, без найменших послаблень і порушень. Важкозасвоювані білки і жири доведеться обмежити, а їжу бажано готувати на пару. Дозволені нежирна риба, м'ясо і птиця, протерті овочі й солодкі фрукти, вершкове масло в кількості не більше 5-10 г, мед і цукор. Харчування має бути дробовим, не рідше шести разів на добу. Свіжий хліб, бульйони, зварені круто яйця, спеції і шоколад протипоказані. Алкоголь, зрозуміло, теж.
Коли фаза загострення панкреатиту буде позаду, раціон можна розширити. Допускаються не тільки парові, але і запечені страви. До перерахованих вище продуктів можна додати омлети, вегетаріанські протерті супи, крупи, кисломолочні напої і сир. Дозволені також солодкі стиглі ягоди і компоти з них. Кондитерські вироби, прянощі, екзотичні фрукти, бульйони з м'яса, риби або грибів і раніше знаходяться під забороною.
Дуже холодні і занадто гарячі страви заборонені, так само як і продукти, що підсилюють газоутворення в кишечнику. Взагалі слід не тільки суворо дотримуватися рекомендації лікарів, але й прислухатися до власних відчуттів. Якщо є підозра, що якісь з дозволених продуктів викликають дискомфорт, слід хоча б на деякий час виключити їх з раціону.