Запалення слизової оболонки шлунка називається гастрит. Основною його ознакою є біль в животі, однак при підвищеній кислотності шлункового соку вона може супроводжуватися печією і нудотою. Для лікування гастриту мало однієї лише медикаментозної терапії, величезне значення має правильне харчування.
При гастриті з підвищеною кислотністю шлункового соку призначається лікувальний стіл № 1. Незважаючи на досить жорсткі обмеження, харчування повинне бути повноцінним і різноманітним. У стадії загострення наказується максимально жорстка дієта, в період ремісії допускаються деякі послаблення.
У раціоні хворого гастритом обов'язково повинні бути присутніми м'ясні та рибні страви. Однак вони повинні бути нежирними і бажано приготованими на пару. Втім, у відвареному вигляді, а також у вигляді суфле і котлет м'яса і риби не заподіють ніякої шкоди.
Корисні будуть також протерті молочні каші з манної, вівсяної, рисової та гречаної крупи. Для поліпшення смакових якостей можна додати туди невеликий шматочок вершкового масла. Не протипоказані і дрібні макарони.
З молочних продуктів дозволені вершки, свіже кисле молоко, сметана і знежирений сир. Молоко в чистому вигляді краще не пити, а от використовувати його для приготування різних страв (омлети, супи-пюре) не тільки можна, але й потрібно.
При гастриті з підвищеною кислотністю шлункового соку дозволені відварені овочі і печені фрукти. Виняток становлять білокачанна капуста, редька, ріпа й цитрусові. Не принесуть шкоди і киселі, компоти, варення і желе. Однак у період загострення доведеться утриматися і від овочів, і від фруктів, і від будь-яких страв з них.
Заборонені при гастриті копчені, солоні та жирні страви. Про гриби, консерви та бульйони доведеться забути. Чорний хліб, сирі овочі і шоколад теж протипоказані, так само як кава, алкоголь і газовані напої.
Харчування при гастриті з підвищеною кислотністю повинне бути дробовим і частим. Велике значення має і температура готової їжі. Вона повинна бути в межах 15-60 ° С.
У раціоні хворого гастритом обов'язково повинні бути присутніми м'ясні та рибні страви. Однак вони повинні бути нежирними і бажано приготованими на пару. Втім, у відвареному вигляді, а також у вигляді суфле і котлет м'яса і риби не заподіють ніякої шкоди.
Корисні будуть також протерті молочні каші з манної, вівсяної, рисової та гречаної крупи. Для поліпшення смакових якостей можна додати туди невеликий шматочок вершкового масла. Не протипоказані і дрібні макарони.
З молочних продуктів дозволені вершки, свіже кисле молоко, сметана і знежирений сир. Молоко в чистому вигляді краще не пити, а от використовувати його для приготування різних страв (омлети, супи-пюре) не тільки можна, але й потрібно.
При гастриті з підвищеною кислотністю шлункового соку дозволені відварені овочі і печені фрукти. Виняток становлять білокачанна капуста, редька, ріпа й цитрусові. Не принесуть шкоди і киселі, компоти, варення і желе. Однак у період загострення доведеться утриматися і від овочів, і від фруктів, і від будь-яких страв з них.
Заборонені при гастриті копчені, солоні та жирні страви. Про гриби, консерви та бульйони доведеться забути. Чорний хліб, сирі овочі і шоколад теж протипоказані, так само як кава, алкоголь і газовані напої.
Харчування при гастриті з підвищеною кислотністю повинне бути дробовим і частим. Велике значення має і температура готової їжі. Вона повинна бути в межах 15-60 ° С.