13.11.2013

Дієта при підвищенному холестерині в крові

Дієта при підвищенному холестерині в крові
Холестерин - рід жиру або ліпід , присутній в кожній клітині тіла , і особливо багато його в печінці і крові. Холестерин необхідний для підтримки таких життєво важливих функцій як утворення клітин , нервова ізоляція , вироблення гормонів і травлення . Організм сам виробляє весь необхідний йому холестерин. Проблема в тому , що дуже легко отримати надлишок холестерину в крові , споживаючи жирну їжу.


Тому проти холестеринова дієта обмежує вживання продуктів харчування з високим вмістом тваринних жирів.

• Високий рівень холестерину в організмі підвищує ризик розвитку атеросклерозу , серцевих захворювань та інсульту.

Фактори ризику атеросклерозу :

спадкова схильність , підвищений артеріальний тиск , зайва вага і ожиріння , гіподинамія , куріння , стреси , цукровий діабет , підвищений вміст холестерину в крові

Хороший і поганий холестерин

У кров'яному потоці холестерин зв'язується з молекулами білка для формування різних типів так званих ліпопротеїнів . Ліпопротеїни класифікуються на основі вмісту в них білків як високої щільності ( більший вміст протеїнів ) , так і низької щільності ( менший вміст протеїнів ) .

Ліпопротеїни високої щільності ( HDL ) , відомі як « добрий» холестерин - це щільна , компактна мікрочастинка , яка переносить надлишки холестерину в печінку , де він видозмінюється і виганяється у вигляді жовчі


Ліпопротеїни низької щільності ( LDL ) - більші, менш щільні частинки , які прагнуть залишитися в організмі. Вони можуть відкладатися на стінках артерій , перешкоджаючи нормальному току крові й ініціюючи утворення кров'яних тромбів. Вони ж - важливий фактор ризику виникнення коронарних захворювань серця.

Ліпопротеїн низької щільності нині відомий як «поганий» холестерин.

В організмі кожної людини присутні як ліпопротеїни високої щільності , так і низькою , однак у різних пропорціях. Більш високий рівень ліпопротеїнів високої щільності по відношенню до ліпопротеїнів низької щільності пов'язаний зі зниженням ризику розвитку проблем з холестерином.



Дієта при підвищеному холестерин в крові



Дієта при підвищеному холестерин в крові проста: уникайте у своєму харчуванні

насичених жирів і харчового холестерину.


• Рекомендується зменшити в раціоні кількість тваринних жирів , бажано , щоб порція м'яса була не більша 100гр.

 
• Не зловживати вершковим маслом , жирною сметаною , майонезом. Віддати перевагу тушкованому або вареному.

 
• Яйця - в результаті останніх досліджень вчені з'ясували , що помірне вживання яєць в їжу не відбивається на рівні холестерину в крові.




Дієтологи рекомендують дієту з високим вмістом клітковини , щоб отримувати з жирів не більше ніж 20-30 % щоденних калорій. Клітковина сорбує холестерин і він менше всмоктується в шлунково - кишковому тракті.



Їжте більше овочів , фруктів і злаків , в яких немає холестерину і багато клітковини . Обирайте продукти , що містять водорозчинну клітковину , це грейпфрути , яблука , бобові , морква , капуста і вівсянка .




Вважається , що цибуля і часник знижують рівень холестерину , особливо в сирому вигляді.




М'ясо і яйця їжте з салатами із зелених і некрохмалистих овочів.




Виноград може допомогти знизити рівень вмісту холестерину в крові завдяки флавоноїдам - сполуки, що містяться в його шкірці.



Корисні буряк і буряковий сік , авокадо.




Уникайте смажених страв. Для готування замініть насичені жири , що залишаються твердими і при кімнатній температурі , рідкими мононасиченими жирами , наприклад оливковою або соняшниковою олією.




Ще один плюс рослинних масел в тому, що до входять їх складу фіто стероли, які зменшують всмоктування холестерину в шлунково - кишковому тракті. Тому смажити треба тільки на рослинному маслі.




Є дані , що споживання в помірній кількості мононенасичених масел , що знаходяться в таких продуктах , як горіхи, насіння , може знизити рівень « поганого» холестерину. Корисно лляне масло , свіжомелені насіння льону можна додавати в салати. Салати рекомендується заправляти оливковою олією і додавати лимонний сік.




Для профілактики серцево - судинних захворювань рекомендується жирна риба. Вміщені в ній поліненасичені жирні кислоти омега -3 знижують рівень « поганого» холестерину і нормалізують жировий обмін .




Наприклад , ескімоси , в раціоні харчування яких переважає риба , не страждають на атеросклероз.




Приймати їжу рекомендується невеликими порціями через 3-4 години: три основні прийоми їжі і 2-3 перекуси .



Вважається також , що вітаміни , мінерали та поживні речовини зменшують рівень холестерину в крові та підвищують стійкість стінок судин , і серед них особливо виділяються вітаміни E , C і A , вітаміни групи B , L- карнітин , пантетін , селен , хром , кальцій і цинк .




До здоровому харчуванню можна додати лікування травами . Корисні для профілактики і в комплексному лікуванні атеросклерозу : шипшина , кукурудзяні рильця , хвощ , глід , крушина , м'ята.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More