
Холестерин - рід
жиру або ліпід , присутній в кожній клітині тіла , і особливо багато його в печінці
і крові. Холестерин
необхідний для підтримки таких життєво важливих функцій як утворення клітин ,
нервова ізоляція , вироблення гормонів і травлення . Організм сам
виробляє весь необхідний йому холестерин. Проблема
в тому , що дуже легко отримати надлишок холестерину в крові , споживаючи жирну
їжу.
Тому проти
холестеринова дієта обмежує вживання продуктів харчування з високим вмістом
тваринних жирів.
•
Високий рівень холестерину в організмі підвищує ризик розвитку атеросклерозу ,
серцевих захворювань та інсульту.
Фактори ризику
атеросклерозу :
спадкова
схильність , підвищений артеріальний тиск , зайва вага і ожиріння , гіподинамія
, куріння , стреси , цукровий діабет , підвищений вміст холестерину в крові
Хороший і поганий
холестерин
У кров'яному
потоці холестерин зв'язується з молекулами білка для формування різних типів
так званих ліпопротеїнів . Ліпопротеїни
класифікуються на основі вмісту в них білків як високої щільності ( більший
вміст протеїнів ) , так і низької щільності ( менший вміст протеїнів ) .
Ліпопротеїни
високої щільності ( HDL ) , відомі як « добрий» холестерин - це щільна ,
компактна мікрочастинка , яка переносить надлишки холестерину в печінку , де
він видозмінюється і виганяється у вигляді жовчі
Ліпопротеїни низької щільності ( LDL ) - більші, менш щільні частинки , які прагнуть залишитися в організмі. Вони можуть відкладатися на стінках артерій , перешкоджаючи нормальному току крові й ініціюючи утворення кров'яних тромбів. Вони ж - важливий фактор ризику виникнення коронарних захворювань серця.
Ліпопротеїн низької щільності нині відомий як «поганий» холестерин.
В
організмі кожної людини присутні як ліпопротеїни високої щільності , так і
низькою , однак у різних пропорціях. Більш
високий рівень ліпопротеїнів високої щільності по відношенню до ліпопротеїнів
низької щільності пов'язаний зі зниженням ризику розвитку проблем з
холестерином.
Дієта при
підвищеному холестерин в крові
Дієта при
підвищеному холестерин в крові проста: уникайте у своєму харчуванні
насичених жирів і
харчового холестерину.
•
Рекомендується зменшити в раціоні кількість тваринних жирів , бажано , щоб
порція м'яса була не більша 100гр.
• Не зловживати вершковим маслом , жирною сметаною , майонезом. Віддати перевагу тушкованому або вареному.
• Яйця - в результаті останніх досліджень вчені з'ясували , що помірне вживання яєць в їжу не відбивається на рівні холестерину в крові.
Дієтологи рекомендують дієту з високим вмістом клітковини , щоб отримувати з жирів не більше ніж 20-30 % щоденних калорій. Клітковина сорбує холестерин і він менше всмоктується в шлунково - кишковому тракті.
Їжте більше овочів , фруктів і злаків , в яких немає холестерину і багато клітковини . Обирайте продукти , що містять водорозчинну клітковину , це грейпфрути , яблука , бобові , морква , капуста і вівсянка .
Вважається , що цибуля і часник знижують рівень холестерину , особливо в сирому вигляді.
М'ясо і яйця їжте з салатами із зелених і некрохмалистих овочів.
Виноград може допомогти знизити рівень вмісту холестерину в крові завдяки флавоноїдам - сполуки, що містяться в його шкірці.
Корисні буряк і буряковий сік , авокадо.
Уникайте смажених страв. Для готування замініть насичені жири , що залишаються твердими і при кімнатній температурі , рідкими мононасиченими жирами , наприклад оливковою або соняшниковою олією.
Ще один плюс рослинних масел в тому, що до входять їх складу фіто стероли, які зменшують всмоктування холестерину в шлунково - кишковому тракті. Тому смажити треба тільки на рослинному маслі.
Є дані , що споживання в помірній кількості мононенасичених масел , що знаходяться в таких продуктах , як горіхи, насіння , може знизити рівень « поганого» холестерину. Корисно лляне масло , свіжомелені насіння льону можна додавати в салати. Салати рекомендується заправляти оливковою олією і додавати лимонний сік.
Для профілактики серцево - судинних захворювань рекомендується жирна риба. Вміщені в ній поліненасичені жирні кислоти омега -3 знижують рівень « поганого» холестерину і нормалізують жировий обмін .
Наприклад , ескімоси , в раціоні харчування яких переважає риба , не страждають на атеросклероз.
Приймати їжу рекомендується невеликими порціями через 3-4 години: три основні прийоми їжі і 2-3 перекуси .
Вважається також , що вітаміни , мінерали та поживні речовини зменшують рівень холестерину в крові та підвищують стійкість стінок судин , і серед них особливо виділяються вітаміни E , C і A , вітаміни групи B , L- карнітин , пантетін , селен , хром , кальцій і цинк .
До здоровому харчуванню можна додати лікування травами . Корисні для профілактики і в комплексному лікуванні атеросклерозу : шипшина , кукурудзяні рильця , хвощ , глід , крушина , м'ята.