
Як відомо зайву вагу викликає багато проблем зі здоров'ям людини, а зайва вага при вагітності загрожує виникненням ускладнень не тільки у майбутньої мами, але і у крихти, якій тільки належить з'явитися на світло. Для того щоб дитина отримувала всі необхідні вітаміни і відчував себе в животику мами комфортно, повинна дотримуватися дієта для вагітних.
Дієта під час вагітності не передбачає ніяких шкідливих для організму голодувань або різких обмежень. Швидше за все, навпаки - дієта при вагітності зобов'язує їсти 4-5 разів на день, проте, невеликими порціями. Вживана їжа повинна бути різноманітною, в ідеалі, один стіл повинен складатися з трьох страв. Перевага віддається різним фруктам, овочам і зелені, а також продуктів, що містять велику кількість білка.
Щоденний раціон вагітної повинен містити:
100-120гр білка, з них 70-90гр тваринного походження (нежирне м'ясо, риба, яйця , йогурт, сир, ряжанка і т. д.);
80-100гр жирів , з яких 20гр рослинного походження;
вуглеводи - 300-400гр (перша половина вагітності), 300гр останні місяці;
1-1,5 л води (у чистому вигляді);
добову дозу полівітамінного препарату.
Дієта для вагітних рекомендує наступний розподіл їжі (по калорійності): сніданок 30%, обід - 40%, вечеря - 10%. Додаткові прийоми: другий сніданок - 10%, полуденок - 10%. Вечеряти слід за 2-3 години до сну легкозасвоюваними продуктами (сир, кисле , кефір ). Снідати - не менше ніж через годину після пробудження.
Правильне харчування під час вагітності передбачає вживання варених, тушкованих і запечених страв. Сіль дієта для вагітних не шанує - споживання цього продукту слід обмежити до 5-6гр на добу.
Дієта під час вагітності дозволяє вживати такі продукти:
борошняні вироби і хліб (до 150гр на добу), крім свіжоспечені, а також виробів з листкового і здобного тіста, тістечок з кремом, тортів, пряників і т. п.;
м'ясні продукти і птиця (до 200гр в день) всі нежирні сорти - кролик, яловичина, індичка, курка ;
риба (до 150гр) - тріска, навага, крижана риба, судак і т д.;
молочні продукти (до 200гр) - нежирні кефір, сир , кисле молоко, йогурти, незбиране молоко та ін;
сирі овочі - огірки , гарбуз, кабачки , помідори, всі сорти капусти , морква , зелений горошок , редис і т. д.;
масло, крупи і макаронні вироби вживати тільки як комплексний продукт і в невеликих кількостях (супи, каші).
Дієта для вагітних виключає повністю такі продукти, як алкоголь, фаст-фуд, сильні спеції та приправи, гриби , солоні та гострі закуски, міцні каву, чай і шоколад.
Наостанок варто сказати, що правильне харчування під час вагітності також припускає помірність в їжі, тобто вставати з-за столу потрібно тоді, коли ще відчувається легке відчуття голоду.