
Плюси і мінуси дієти Аткінса
Незважаючи на свою західну популярність і застосування дієти Аткінса багатьма зірками світової величини, у цього методу схуднення є і супротивники, які стверджують, що зайва вага народжується ні при споживанні вуглеводів, а через вживання в їжу великої кількості калорій .
Однак, втрата ваги за допомогою низьковуглеводних дієт відбувається набагато швидше, що, до речі, доведено. При цьому прихильники дієти доктора Аткінса стверджують, що при споживанні жирної їжі та обмеження вуглеводів, вага буде все-одно знижуватися, так як жиру треба набагато більше часу, щоб засвоїться, ніж вуглеводам. За рахунок цього не виникає швидке відчуття голоду, а, значить, і спокуса в тому, щоб дозволити собі трохи перекусити.
Кетоз
Ще одним принципом позбавлення від зайвих кілограмів при дієті Аткінса є привід організму в його природний стан - кетоз. При кетозе організм виробляє кетони, які прискорюють процес спалювання жиру . Саме через накопичення Кітон з'являється відраза до їжі, що провокує її меншу вживання.
Але тут варто враховувати, що якщо кетоз зберігається в організмі довго час, наприклад, кілька місяців, то можуть початися проблеми - підвищиться рівень сечовини в крові і як наслідок виникне сечокам'яна хвороба. При досягнення кетонами в організмі певного рівня організм починає від них позбавлятися, а разом з тим виводяться калій і натрій , втрата яких може призвести до серцевої аритмії або зневоднення. Для того, щоб уникнути дану проблему, потрібно чітко слідувати вказівкам дієти і додатково приймати вітаміни і мінерали.
Дієта Аткінса складається з чотирьох фаз:
Перша - фаза індукції
Друга - фаза продовження зниження ваги
Третя - фаза, що передує збереженню постійної ваги
Четверта - фаза підтримки постійної ваги
Перша фаза дієти Аткінса
Перша фаза дієти Аткінса - фаза індукції. Триває 2 тижні. Її мета - зміна біохімії організму за допомогою розуміння, що саме метаболізм ліполізу - спосіб зниження ваги, підвищення життєвого тонусу і гарного самопочуття.
Правила першої фази:
прийом їжі має бути дробовим (5 разів на день), або 3 рази на день. Проміжок між прийомами не повинен перевищувати 6 годин
слід дотримуватися ліберальної комбінації жирів і білків
в день дозволяється вживати не більше 20 гр. білків
з раціону суворо виключити: хліб і борошняне, "крохмальні" овочі, горіхи і насіння
кількість з'їденої їжі повинно бути зменшене до відчуття задоволення
в день потрібно випивати не менше, аніж 8 склянок води
виключити з раціону напої і продукти, що містять кофеїн і аспартам
при запорах слід більше харчуватися рослинною їжею, а також приймати біодобавки, що містять волокна
Допустима їжа у фазу індукції дієти Аткінса:
Риба: будь-яка.
Птиця: будь-яка.
Молюски: устриці, черепашки, краби , креветки , лобстери.
М'ясо: будь-яке.
Яйця : у будь-якому вигляді.
Сири: будь-які.
Овочі для салату: не більше 2-3 чашок на день - люцерна, селера , цикорій, огірки , салат-ескаріол, салат цікорний, крес-салат, кріп , петрушка , редис , щавель, болгарський перець, гриби .
Допустимо споживання та інших овочів, що містять кілька більшу кількість вуглеводів: артишоки, аспарагус, зелені боби, зелень буряка , шпинат , селера, кульбаба, цибуля -порей, цибуля ріпчаста, гарбуз, бамія, баклажани, капуста брокколі, брюссельська капуста, цвітна капуста, кудря-вая капуста, капуста кольрабі, морква , помідори , ріпа .
Приправи: базилік, червоний стручковий перець, кріп, часник , чорний перець, імбир, розмарин, чебрець. Неприпустимо додавання цукру . Салати можна заправляти рослинною олією, оцтом , лимонним соком, травами і спеціями, але без додавання цукру; не більше двох найменувань, по одній столовій ложці.
Жири та олії: соєва олія , виноградне, кунжжутовое і соняшникова.
Рідка їжа: бульйони, содова, кава та чай - з пониженим вмістом кофеїну; трав'яний чай, лимонний сік, проста і джерельна вода .
Друга фаза програми доктора Аткінса - фаза продовження зниження ваги
Це підгонка дієти до ваших смаках і перевагах. Те, що робить програму Аткінса такої бажаної і унікальною для кожного.
Правила другої фази:
продовжувати спалювати власні жири, продовжувати знижувати вагу;
продовжувати контролювати апетит, особливо пристрасті;
продовжувати контролювати рівень споживання вуглеводів;
дозволяти себе більше різноманітності в їжі;
продовжувати споживати ті вуглеводи, які містять в собі найбільшу кількість поживних речовин;
сповільнити зниження ваги з розрахунку збільшення фізичної активності (кілька завищити рівень споживання вуглеводів, враховуючи підвищену витрату енергії при збільшенні обсягу фізичної активності)
Слідуючи другій фазі дієти Аткінса, ви збільшуєте споживання вуглеводів щотижня на 5 г, поки ваша вага продовжує знижуватися. На певному рівні споживання вуглеводів, ваша вага перестає знижуватися. Кількість споживаних вуглеводів, що перевершує це значення, приводить або до стабілізації ваги, або до його підвищення. Це і є той критичний рівень споживання вуглеводів для зниження ваги, про який було сказано вище.
Цей рівень споживання вуглеводів також відображає рівень метаболічної резистентності у фазу продовження зниження ваги, який залежить від віку, спадковості, рівня фізичної активності, гормонального статусу, характеру споживаних ліків та інших факторів.
Він тим нижче, чим вище резистентність і нижче об'єм фізичної активності. Значне зниження критичного рівня споживання вуглеводів в другу фазу програми - фазу продовження зниження ваги - створює перешкоди для подальшого прямування програмі, сприяє отриманню незадовільних результатів.
Продукти, які слід додавати в другу фазу:
Овочі: три чверті чашки відвареного шпинату півчашки червоного солодкого перцю паприки; один середній помідор дві третини чашки відвареної капусти брокколі; 8 середніх аспарагусів; одна чашка цвітної капусти півчашки рубаного ріпчастої цибулі; половинка авокадо.
Щоденні продукти: 150 г домашнього свіжого сиру; 150 г волокнистого сиру півчашки фермерського сиру, типу фетакі дві третини чашки плавленого сиру півчашки жирних вершків.
Горіхи і насіння: волоські горіхи - 14 половинок; мигдаль - 24 шт.; горіхів карія пекан - 31 шт.; неочищен-них насіння соняшнику - 3 столові ложки; очищений смажений арахіс - 26 шт.; 25 г кешью - 9 шт.
Фрукти: півчашки лохини чверть чашки малини півчашки полуниці; три чверті чашки дині .
Соки: чверть чашки соку свіжого лимона чверть чашки лимонного соку півчашки томатного соку.
Через 6 тижнів проходження дієті Аткінса, необхідно повторити аналізи крові, особливо тест на толерантність до глюкози. Ті суб'єктивні відчуття поліпшення самопочуття будуть відображені і в поліпшенні всіх показників крові. Якщо ваша вага знижується повільно, то і надбавку рівня споживання вуглеводів слід виробляти повільніше, ніж один раз на тиждень, приблизно один раз на 3-4 тижні.
Друга фаза триває до тих пір, поки вам не залишиться схуднути на 3-5 кг до вашого ідеального ваги. Вона повинна тривати так повільно, щоб втрата ваги була майже непомітною. Вашим завданням стає таке повільне збільшення рівня споживання вуглеводів, поки ваше зниження ваги не складе менше 1/2 кг на тиждень.
Третя фаза дієти Аткінса
У третю фазу ваш щоденний рівень споживання вуглеводів постійно збільшується на 10 г на тиждень. Чим повільніше ви будете додавати нові продукти і чим більше буде кількість споживаних вуглеводів, тим вище буде ваш критичний рівень споживання вуглеводів для підтримки постійної ваги.
Правила третьої фази дієти:
підвищувати свій щоденний рівень споживання вуглеводів не більше ніж на 10 г на тиждень;
доповнити свій раціон іншими вуглеводами, не більше ніж по одному на прийом;
виключити з раціону ті нові продукти, які сприяють підвищенню ваги; поверненню фізичних симптомів, втрачених у фазу індукції; підвищенню апетиту; ведуть до пристрастям; затримці рідини в організмі;
якщо ви набрали вагу, поверніться до попереднього рівня споживання вуглеводів;
віддавайте перевагу в дієті білки і жири;
регулярно приймайте добавки з вітамінами і мінералами.
Продукти, які слід додавати в третю фазу:
Горіхи: півчашки мигдалю чверть чашки кешью; 50 г смаженого і очищеного арахісу; три чверті чашки карий пекан півчашки кедра чверть чашки фісташок; три чверті чашки волоських горіхів; третину чашки гарбузового насіння; третину чашки кунжуту; 50 г насіння соняшнику.
Овочі, багаті крохмалем : півчашки моркви чверть чашки солодкої картоплі півчашки лущеного гороху півчашки подорожника; три чверті чашки буряка; третину чашки пастернаку півчашки білого картоплі .
Бобові: чверть чашки сочевиці чверть чашки квасолі різного сорту.
Фрукти: половинка яблука; 12 Вишеньок; 1 персик ; 12 виноградинок; одна чашка полуниці; полгрейпфрута; три чверті чашки дині; 1 ківі; одна чашка кавуна півчашки фруктового коктейлю, розведеного водою; одна зливу; третину банана ; третину манго.
Крупи: чверть чашки рису чверть чашки вівса чверть чашки кунжуту; один шматочок білого хліба чверть чашки ячменю чверть чашки шпинату.
Пам'ятайте, все, що підвищує ваш апетит, відбиває дестабілізацію рівня вашої глюкози крові і те, що ваш: метаболізм більше не в ліполізісе.
По досягненні свого бажаного ваги, ви, зрештою, підходите до четвертої фази дієти Аткінса - фази підтримки постійної ваги.
Четверта фаза дієти Аткінса - підтримання постійної ваги
У міру наближення до цієї фази дотримання режиму харчування не повинно представляти для вас ніяких труднощів. Підійшовши до цієї фази програми, пацієнти доктора Аткінса відзначають величезні позитивні зміни в кожній із сторін свого життя. І хоча багато цинічних доктора бояться рецидиву ожиріння, для програми Аткінса цей песимізм недоречний. Не можна сказати, що ваш довічний спосіб живлення не вимагає від вас певної волі, ви знову і знову повинні переконуватися в тому, що тільки ваша особиста відповідальність гарантує вам успіх і хороший стан здоров'я на довгі роки.
Рішення, прийняті вами при переході від однієї фази до іншої, мабуть, дійсно, були вибором вашої свідомості, і це дуже важливо. Вірність пунктах вашого фазі підтримки постійної ваги дозволить:
забезпечити себе правильною дієтою, що зберігає стрункість на все життя;
максимізувати споживання корисних вуглеводів, що містять велику кількість поживних речовин, при цьому допускаючи коливання ваги в межах 1-3 кг від вашого цільового ваги;
запобігти споживання продуктів, несприятливо впливають на ваше здоров'я;
навчитися контролювати вагу, повертаючись при необхідності в попередні фази програми;
навчитися контролювати біохімічні показники крові, артеріального тиску, приймаючи необхідні біодобавки;
зменшити фактори ризику серцево-судинних захворювань, цукрового діабету та інших захворювань обміну;
відчути себе енергійним і здоровим протягом усього життя.
Правила четвертої фази дієти:
суворо дотримуватися свого критичного рівня споживання вуглеводів для підтримки постійної ваги;
регулярно виконувати фізичні вправи;
приймати біодобавки, вітаміни, мінерали, необхідні в кожному зміненому режимі життя;
посилити стратегію боротьби з пристрастями;
не дозволяти собі збільшення ваги більш ніж на 3 кг від ідеальної ваги.
Дієта доктора Аткінса універсальна як для дорослих, так і для дітей з надмірною вагою, привчаючи їх до правильного харчування, запобігаючи їх від ризику гіпертонічної хвороби, цукрового діабету, порушень статевого розвитку і інших порушень обміну.