Для
життєдіяльності нашого організму , підтримки нормальної роботи всіх органів ,
для того , щоб мати красиву шкіру і волосся навіть при дотриманні дієт для
схуднення , необхідно , щоб в їжі, яку ми їмо , зберігалося максимум вітамінів
та інших корисних речовин у процесі зберігання та готування.
Для збереження поживних речовин і вітамінів, що містяться в овочах , при приготуванні овочевих страв необхідно дотримуватися таких правил .
Як зберегти вітаміни при зберіганні овочів
Овочі краще зберігати в прохолодному , сухому місці. При зберіганні на світлі в них частково руйнуються вітаміни.
У спекотні літні дні для збереження свіжості листових овочів загорніть їх у ганчірочку , змочену оцтом.
Овочі потрібно чистити і різати ножем з нержавіючої сталі.
Якщо листові
овочі сильно забруднені , їх слід залишити на нетривалий час у холодній воді ,
а потім добре промити.
Як зберегти вітаміни при приготуванні овочів
По можливості
готуйте овочі в пароварці : при цьому способі вітаміни руйнуються менше. При
обробці гарячою парою не порушується клітинна структура тканин , а також не
змінюється смак і аромат овочів.
Наприклад , в
капусті брокколі , приготованою на пару , вітамінів на 40 % більше , ніж у
вареній .
Чим крупніше
нарізані овочі , тим менша кількість вітамінів вони втрачають при варінні.
Якщо варити овочі в посуді з облупленою емаллю , при зіткненні з залізом і міддю руйнується вітамін C.
Якщо варити овочі в посуді з облупленою емаллю , при зіткненні з залізом і міддю руйнується вітамін C.
При варінні не
наливайте води більше , ніж потрібно. Кидайте овочі у вже киплячу воду.
Вживання
Відварені овочі
не залишайте у воді , вони стануть водянистими , несмачними .
Варені або
тушковані овочі відразу ж подавайте на стіл.
Якщо ж овочеву страву необхідно приготувати на кілька
днів , то підігрівати слід тільки порцію , призначену для подачі на стіл.
У супи , гарніри
, м'ясо додайте зелений лук , кріп , петрушку , також можна використовувати
бадилля редиски. Зелень
зробить страву більш ароматною і корисною.