31.01.2013

Пекінська капуста. Корисні властивості

капуста
Пекінська капуста не викликає вже подиву й продається практично в усіх супермаркетах та ринках. Ще зовсім недавно цей овоч був у дивину, та й ціна його була доступна не кожному. Недовіра людей зникла після того, як були доведені корисні властивості китайської капусти. Як виявилося, вирощувати її можна і на території України та Росії, що зробило капусту ще більш популярною і доступною в ціновому плані.

За своїми смаковими якостями і дієтичним властивостям, а також вмісту великої кількості поживних речовин, пекінська капуста з легкістю перевершує інші види. Вміст аскорбінової кислоти більше в п'ять разів, ніж в листках салату, а вміст білка становить 2-3,5%. Харчова цінність капусти пов'язана з високим вмістом вітамінів С, РР, В1, В2 і В6. Крім того, в ній міститься велика кількість каротину, лимонної кислоти, глюкози, органічних кислот і шістнадцять видів амінокислот.

Пекінська капуста може застосовуватися для лікування виразки дванадцятипалої кишки і шлунка завдяки вмісту амінокислоти лізину. Дана речовина здатна розчиняти чужорідні білки і очищати кров. На 100 грам капусти доводиться всього 16 кілокалорій, тому це відмінний продукт для розвантажувальних днів і дієт.

Корисні властивості цього овоча полягають також в наявності лактуцина, який є алкалоїдом, що нормалізує тиск і поліпшує обмін речовин. Він нормалізує сон і має заспокійливу дію. Свіжий сік з пекінської капусти відмінно впливає на хворий шлунок при захворюванні гастритом, не викликає утворення газів.

Даний овоч у свіжому вигляді допомагає при недокрів'ї, головному болю та депресивних станах. Навіть при тривалому зберіганні пекінська капуста не втрачає своїх корисних і лікувальних властивостей, тому є незмінним постачальником мінералів і вітамінів в осінній і зимовий період.

Читайте також: Корисні властивості імбиру

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More